Je elektrische auto opladen is eenvoudig. Alles wat nodig is, is een stopcontact in de buurt van een parkeerplaats of in de garage. Om sneller op te laden kun je beter een wallbox gebruiken. Op de openbare weg vind je laadstations van verschillende snelheden met geïntegreerde kabels. Maar wees voorzichtig met de stekker.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Alle elektrische auto's zijn uitgerust met een "Mennekes" Type 2-aansluiting, wat de Europese norm is. Met deze aansluiting hangt het laadvermogen af van de ingebouwde wisselstroomlader van je auto, vaak 11kW. De laadsnelheid hangt ook af van het vermogen van de wallbox of het stopcontact. Om je auto op een gewoon stopcontact aan te sluiten, moet je een kabel met een externe lader gebruiken. Anderzijds kun je je elektrische auto of plug-in hybride gewoon met een type 2-kabel op de juiste contactdoos aansluiten, zelfs op de openbare weg.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
elektrische auto opladen

Bij snellaadpalen op straat is een kabel rechtstreeks aan de apparatuur bevestigd. De autostekker is ofwel van het Type 2, ChaDeMo of Combo CCS. Combo CCS wordt steeds populairder in Europa. Hiermee zijn laadvermogens mogelijk van meer dan 100kW, soms tot 300kW. Dit hangt natuurlijk af van zowel de laadpaal, de gelijkstroomlader in je auto en de beschikbaarheid van zulke stroom als je de stekker in het stopcontact steekt. ChaDeMo is een Japanse standaard, minder krachtig, die nog steeds door sommige Japanse merken als Nissan of Lexus wordt aangeboden. Voor betaling aan deze laadpalen is ofwel een badge, ofwel een multi-netwerkbetaalkaart met maandelijkse facturering, ofwel een speciale app (betaling met kredietkaart of online rekening) nodig.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Controleer in elk geval, als je de stekker van de auto op een laadpaal of stopcontact aansluit, of het laden start. Als je je auto op slot doet, wordt de kabel geblokkeerd door een antidiefstalbeveiliging om te voorkomen dat hij losgemaakt wordt. Voordat je wegrijdt, moet je natuurlijk het laden aan de laadpaal stoppen. Dan kun je de kabel verwijderen. Voor een systeem met een Type 2-kabel die niet aan de laadpaal vastzit, moet je eerst de laadpaal loskoppelen, en dan de auto. Soms is het nodig een knop of de afstandsbediening van de auto in te drukken om de kabel los te maken.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?