België telt in 2021 bijna 10.000 openbare of semi-openbare laadpunten. Dit zijn allemaal plaatsen waar je je elektrische auto kunt opladen met een badge of kaart, een abonnement en/of een smartphonetoepassing. De laadsnelheid hangt echter af van het type laadpaal. We maken je wegwijs in de Belgische infrastructuur om uit te zoeken waar je je elektrische auto kunt opladen.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
belgisch netwerk laadstations laadpaal

De Vlaamse en Brusselse overheden hebben een beleid ontwikkeld waarbij laadpalen van 11kW op de wegen worden geplaatst. Ze zijn begonnen met de plaatsing van duizenden van deze laadpunten op hun grondgebied. Bovendien kun je, als je een elektrische of plug-in hybride auto bezit, maar geen eigen parkeerplaats hebt om hem op te laden, gratis een laadstation in de buurt van je woning aanvragen. Deze laadpaal zal wel door iedereen kunnen worden gebruikt. Hij bevat twee stopcontacten, op een parkeerplaats voorbehouden voor het opladen van voertuigen. De prijs van een laadbeurt is democratisch.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Op onze autosnelwegen ontwikkelt het aanbod zich snel. Tegen 2021 zal de helft van de tankstations al over laadpalen beschikken. Soms vind je ze zelfs op eenvoudige snelwegparkings zonder verdere voorzieningen. Je vindt ook laadpalen langs grote wegen of in toeristische of industriële gebieden. De prijs voor een laadbeurt is er soms wel hoog en het vermogen is variabel: van 50kW tot meer dan 300kW. Om de wachttijd in een 100% elektrische auto met een geschikte gelijkstroomlader tot 30 minuten terug te brengen, moet de voorkeur gegeven worden aan supersnellaadstations. Ook al zijn ze het duurst. Ionity, Fastned en Total hebben apparatuur van meer dan 100kW. Tesla biedt in België ook 18 supercharger-punten aan op strategische plaatsen op het wegennet in alle uithoeken van het land. Deze Tesla-stations zullen binnenkort voor alle merken toegankelijk zijn.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
laadpaal autosnelweg

Veel handelszaken plaatsen laadpalen voor hun klanten met elektrische auto's of plug-in hybrides. Deze zijn soms gratis (tijdens de openingsuren van de winkel) of tegen betaling. Hun vermogen is variabel, maar voldoende om je batterij op te laden voor enkele tientallen kilometers, of zelfs meer, terwijl je boodschappen doet. Je vindt ook 11kW- of 22kW-laadpalen in de meeste ondergrondse parkeergarages. Zo kun je je auto ook comfortabel opladen terwijl je geparkeerd staat.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Helaas zijn er nog steeds gebieden onvoldoende voorzien, vooral in het zuiden van het land. Om onaangename verrassingen te voorkomen, bestaan er navigatiesystemen en websites die de plaats van de laadpalen aangeven. België is echter al een van de best uitgeruste landen in Europa voor het opladen van elektrische auto's. Met een elektrische auto door ons land reizen is dus betrekkelijk eenvoudig. Om aan deze laadpalen te betalen heb je minstens 2 betaalkaarten of badges nodig, met of zonder abonnement. Dit zal opladen bij bijna alle Belgische laadpalen mogelijk maken, maar ook bij tienduizenden, zelfs honderdduizenden laadpalen in Europa. Er is ook de oplossing van betaling per app of per SMS.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?